Den Ukrajiny – duben 2022

Den Ukrajiny – duben 2022

Den Ukrajiny se konal 13.4. 2022 v sále Kampusu Hybernská v průběhu celého odpoledne až do pozdního večera. Cílem bylo blíže seznámit (především) české obecenstvo s ukrajinskou kulturou, historií, současnou politickou situací i tradiční kuchyní.

Organizace celého dne se ujali studenti Ústavu východoevropských studií Zuzana Špinková, Jakub Roubíček, Klára Trávníčková, Adéla Mikešová a Marie Mašková.

Náplní dne byly zejména přednášky – dr. Tereza Chlaňová v té své prezentovala současnou ukrajinskou literaturu v českých překladech vytvořených po roce 1989, studentka ukrajinistiky Marta Burdiak představila činnost Integračního centra Praha, historik David Svoboda vystoupil s přednáškou  Faktor Rusko: peripetie ukrajinské cesty k samostatnosti v historickém ohlédnutí a Iva Panchártková, metodička kurzů češtiny, představila aktivity Českého centra v Kyjevě.

Mezi přednáškami vystoupila dívčí vokální skupina NASHI s několika slovanskými lidovými písněmi.

Následovala odborná debata na vybraná témata z historie a současné politické situace na Ukrajině, které se zúčastnili ukrajinistka Lenka Víchová a historici Bohdan Zilynskyj a David Svoboda a kterou moderovala doktorandka ÚVES Ksenia Žabska.

Po debatě proběhla krátká nonverbální perfomance studentů HAMU a posledním bodem programu byla tematická slam poetry a čtení poezie studenta rusistiky Tima Postovita.

V sále jsme vyvěsili plakáty s čísly účtů, QR kódy a popisem organizací, které pořádají humanitární sbírky pro Ukrajinu. Spolužačka Adéla Mikešová vytvořila plakáty, animace a placky s ukrajinskými lidovými a protiválečnými motivy.

Z finančních příspěvků České asociace ukrajinistů a doc. Teťany Sverdan pořadatelé zajistili občerstvení ve stylu ukrajinské kuchyně. Restaurace The Borsch uvařila veganský postní boršč.

(autorka textu Zuzana Špinková, fotografie: Adéla Mikešová)